Günlük çalışmalarımızda VM’lerin ekranlarına bağlanıp yönetebilmek için birçok opsiyonumuz var. Daha önce bu işi kolaylaştıran çeşitli araçlar paylaşmıştım. Bu yazı da ise VM’lerin ekranına VNC Client ile nasıl bağlanabileceğimizi paylaşacağım.
Bu işlemi yapabilmek için VM’in vmx dosyasına aşağıdaki satırları eklememiz gerekiyor.
- RemoteDisplay.vnc.enabled = [true|false]
- RemoteDisplay.vnc.port = [port #]
- RemoteDisplay.vnc.password = [optional]
Bu satırları bağlanmak istediğimiz her bir VM’e eklemeliyiz ve eklerken her VM’e ayrı bir port numarası verdiğimizden emin olmalıyız.
Aslında tüm yapamız gereken bu kadar, artık VM’e VNC ile bağlanabiliriz ancak, eğer bu işlemi Esxi 5.0 gibi bir hypervisor ile yapmak istiyorsanız, firewall ayarlarını da yapmanız gerekecek. Esxi 5’de default olarak çalışan firewall, bu tür dışarıdan gelen bağlantıları engellemektedir. İlk olarak Esxi firewall’da bu porta izin vermemiz gerekecek. Bu işlem çok basit olmamakla birlikte, birkaç adımda bitirilebilecek bir iş. Bu yazının amacı firewall kullanımı anlatmak olmadığı için sadece yapılması gerekenleri söyleyip bitireceğim.
Öncelikle /etc/vmware/firewall altına gidip vnc.xml diye bir dosya oluşturuyoruz ve içine aşağıdaki kodu yazıyoruz.
<ConfigRoot> <service id='1000'> <id>VNC_Test</id> <rule> <direction>inbound</direction> <protocol>tcp</protocol> <porttype>dst</porttype> <port>9999</port> </rule> <enabled>true</enabled> <required>false</required> </service> </ConfigRoot>
Eğer komut satırına hakim değilseniz bu işi winscp ile de yapabilirsiniz.
Sonrasında Esxi üzerinde (ssh ya da console ile) şu komutu giriyoruz.
– esxcli network firewall refresh
Bu sayede yeni eklediğimiz kural geçerli oldu.
Kuralı vSphere Client ile de görebiliriz.
Artık ilgili VM’e 9999 portundan VNC bağlantısı kurabiliriz.
NOT: Bu VMware tarafında desteklenen bir özellik değildir. Ayrıca Firewall rule’ların kalıcı yapılması gerekli ayarla da bu makalenin konusu dışındadır…
Bir cevap yazın