Netapp / IBM N-Series Data ONTAP 8 Yenilikleri

Netapp ve IBM N-Series storage platformlarının işletim sistemi yazılımı Data ONTAP’ın yeni versiyonu bir süredir kullanma sunulmuş durumda. Artık yeni satın alınan cihazların üzerinde de bu sistem yüklü halde gelmeye başladı. Bu yazıda Data ONTAP 8’in temel yeniliklerinden kısaca bahsetmeye çalışacağız.

Öncelikle ONTAP’ın sürümlerine bir bakalım.

Daha öncesinde 7. jenerasyona kadar gelmiş ONTAP yazılımı ile ileri seviye HPC sistemleri için geliştirilmiş Ontap GX birbirinden bağımsız iken şimdi her iki sistem ONTAP 8 altında birleşmiş oldu. Bununla birlikte ONTAP 8’in iki farklı çalışma modu mevcut. 7 Mode ve Cluster Mode. Biz özellikle 7 Mode üzerinde duracağız.

Öncelikle değişen bazı terimlere göz atalım.

ONTAP 7G’de cluster diye adlandırdığımız, storage node’larından birinin hizmet vermeyi durdurması durumunda, ayakta kalan node’un diğeri yerine de hizmet vermeye devam etmesi özelliğinin adı HA(High Availability) olarak değişmiş durumda. Eskiden Active/Active Configuration diye isimlendirilen cluster node’larına ise artık HA Pair ismini veriyoruz. Ayrıca node’lardan birinin fail olma durumu eskiden cluster failover diye adlandırılırken artık controller failover olarak anılacak.

Genel olarak şöyle bir karşılaştırma tablosu mevcut.

Görüldüğü gibi yeni ONTAP 8 tamamen FreeBDS işletim sistemi üzerine inşa edilmiş. Ayrıca Hyper-V ve Xen için initiator os desteği gelmiş.

Ayrıca LACP linkleri oluşturmak için kullandığımız vif komutunun yerini de ifgrp komutu almış durumda. Parametreleri ise çok fazla değişmemiş görünüyor.

Bazı özellikler de artık kullanılamayacak. SMB 2.0’ı neden kaldırdıklarını anlamış değilim. SMB 2.0 ile birlikte Cifs protokolü ile Vista ve sonrası için daha performanslı dosya paylaşımına destek veriyordu. Ayrıca Ipv6 ve IPSec özellikleri de artık kullanılamayacak.

En büyük farklardan biri de artık 64bit aggregate’ler kullanabilir durumdayız. Bu sayede 16TB aggregate limitini aşabilme ve 100TB’a kadar aggregate oluşturabilme şansımız var. Fakat 8.0 ile hala root aggregate’in 32bit olma mecburiyeti var. Şu anda RC durumda olan 8.0.1 versiyonunda ise bu limitasyonda kalkıyor ve root aggregate’de dahil tüm aggregate’lerde 64bit kullanabileceğiz. Bunun yanında kullandığımız storage modeline göre aggregate boyutu limitasyonları mevcut. Aşağıdaki tabloda hangi model için ne kadar limitimiz var görebiliriz. (IBM N-Series modelleri)

64bit aggregate’ler içinde Snapmirror yaparken de bazı kısıtlamalar mevcut. 32bit aggregate’den 64bit’e doğru Volume Snapmirror mümkünken tersi mümkün değil maalesef. Qtree Snapmirror yada SnapVault ise file level bir kopyalama yaptığından bu kısıtlamaya tabi değil. Her iki yönde de çalışabiliyor.

Sistem açılışı ile de bazı değişiklikler var. Ctrl+C ile gililen boot menüsü eskiden 6 seçenekli iken şimdi aşağıdaki şekle dönüşmüş.

Burada eğer root volume’ü tekrar oluşturmak istersek 4’e basarak devam etmemiz ve sabırla beklememiz gerekiyor.

Kaynak: www.redbooks.ibm.com/redpapers/pdfs/redp4671.pdf


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Netapp / IBM N-Series Data ONTAP 8 Yenilikleri” için bir cevap

  1. GKHNCKR avatarı

    Güzel ve güncel bir bilgi.

    tşkler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.