Esxi 5 içinde HyperV ya da Esxi çalıştırma

Esxi 5 sürümü ile birlikte artık 64bit nested sanal makinaları çalıştırma imkanımız var. Bu özellik sayesinde fiziksel esxi 5 sunucumuzun içinde HyperV ya da esx(i) sunucular kurup test ortamlarımızı zenginleştirebiliyoruz.

İşlemin uygulaması oldukça basit. Default olarak kapalı gelen bu özelliği açmak için fiziksel esxi 5 sunucumuz üzerindeki “/etc/vmware/config” dosyasına aşağıdaki satırı eklememiz yeterli.

vhv.allow = "TRUE"

Bundan sonra sunucumuzu restart etmemize bile gerek yok, doğrudan çalışmaya başlıyor.

Sanal Esxi

Sonraki aşamada ise içine esxi kuracağımız sanal sunucumuzu oluşturmalıyız. Sanal makina versiyonu 8 olmalı. Sunucuyu oluştururken işletim sistemi olarak Redhat 6 64bit seçebiliriz. Esxi ile uyumlu olması için Ethernet kartlarını E1000 olarak belirlemeli ve SCSI adaptor olarak da LSI Logic SAS seçebiliriz. İlginç şekilde sanal makinayı oluştururken işletim sistemi olarak esx(i) seçmek mümkün değil ama oluşturduktan sonra değiştirmek mümkün. Aşağıdaki şekildeki gibi.

Sonrasında ise esxi kurulumuna başlayıp normal şekilde kurup devam edebiliyoruz. Bu arada iç içe 3 adet esxi kurulabiliyor 🙂

 

Sanal HyperV

Eğer yapımızda HyperV çalıştırmak istersek ise öncelikle Windows 2008 R2 işletim sistemini seçerek versiyon 8 bir sanal makina oluşturmalıyız. Sonrasında sanal makinanın özelliklerini açarak Options tabına geçip, General bölümündeki “Configuration Parameters” butonuna tıklamalı ve çıkan ekranda “Add Row” butonuna tıklayarak aşağıdaki değerleri girmeliyiz.

hypervisor.cpuid.v0 = FALSE

Şekildeki gibi…

Ayrıca CPU özelliklerini sanal makinaya geçirmek için  sanal makinanın özelliklerini açarak Options tabına geçip, General bölümündeki “CPUID Mask” bölümünden “Advanced” butonuna tıklayıp Layer1 ecx altına aşağıdaki değer girilmeli.

---- ---- ---- ---- ---- ---- --H- ----

Bundan sonra sanal makinamıza 2008R2 işletim sistemini kurup HyperV’yi açabiliriz. HyperV test etmek için bile esxi kurmak gerekiyor 🙂

Sonuç şöyle oluyor…

 


Yayımlandı

kategorisi

, , ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Esxi 5 içinde HyperV ya da Esxi çalıştırma” için 18 cevap

  1. dinçer salih kurnaz avatarı

    Çok yararlı bir bilgi

    Paylaştığınız için teşekkürler.

  2. Serdem AKSOY avatarı

    makaleyi görür görmez direk girdim, gerçekten faydalı makale olmuş. teşekkürler.

  3. Serhat A. avatarı
    Serhat A.

    Hocam merhabalar,

    ÇözümPark’tan veyahut buradan sizi çok aşikâr olmaksızın takip etmekteyim 🙂 Makaleleriniz çok başarılı. Bu makalenin de sonuç görüntüsü etkiledi beni 🙂 Sanal içinde sanal.. Ben de sanallaştırmayı yakından takip eden bir öğrenci olarak sizi takip etmeye devam ediyor olacağım. Saygı ve hürmetlerimle..

    S.

  4. Erkal Aslankara avatarı

    Bundan sonra aşikar oldun 🙂 Selamlar Serhat.

  5. ümit avatarı

    merhaba

    esxi 5 nerden indire bilirim link ata bilirmisniz.

    birde

    “/etc/vmware/config”

    dosyasını nasıl editleyeceğim detaylı açıklarsanız sevinirim teşekkürler.

  6. Erkal Aslankara avatarı

    Selamlar,

    esxi sunucunuza login olarak yada ssh ile bağlanarak console erişimi sağlayın. (ssh kapalı gelir, açmak için esxi ekranında “troubleshooting options” bölümüne gitmeniz gerek) Daha sonra da aşağıdaki komutu girerek ilgili satırı dosyaya eklemiş olacaksınız.

    echo ‘vhv.allow = “TRUE”‘ >> /etc/vmware/config

  7. bybirol avatarı
    bybirol

    hocam esx 5 ne zaman cikicam ozellikle esx5i birde free tarafda hyper mi esx mi tavsiye edersiniz

  8. Erkal Aslankara avatarı

    22 Ağustos’ta release olacak. Bana sorarsan ben her tarafta esxi tavsiye ederim tabiki 🙂

  9. bybirol avatarı
    bybirol

    hcm tşkler bende sizin gibi dusunuyorum, HP sunucumuz var ve db ve dc hostlarimiz db’yi 1 fiziksel ethernetde dc’yi digerinden nasil yapabilirim ?

  10. Erkal Aslankara avatarı

    Birkaç farklı yöntemle yapabilirsin aslında ama ben tavsiye ettiğimi söyleyeyim. Aslında zaten 2 sanal makinan varsa ve vSwitch üzerinde 2 etherneti de uplink portu olarak ayarladıysan, default ayarlarla zaten bunlar aynı etherneti denk gelmezler. Yok ben işimi sağlama alayım diyorsan o zaman da vSwitch üzerinde 2 adet virtual machine port group oluştur, bir DC için bir de DB için. Sonra bu port group’ları editlediğinde en sağdaki tabda aktif/pasif ethernet karlarını göreceksin. Birinde 1. etherneti aktif 2.’yi pasif yap, diğerinde de tam tersini. Bu kesin çözüm olur.

  11. bybirol avatarı
    bybirol

    hocam 15 gb lik bi db olan sistemde ve 20 terminal server kullanicisinda sorun cikmaz umarim,gerci siz daha buyuk sistemleri gormussunuzdur, donanmi tarafi DELL 3×300 15 k e5645 cpu ve 16 gb 1333 bellek ,birde esx free dusunuyoruz ?

  12. Erkal Aslankara avatarı

    Sorun olacağını sanmam.

  13. bybirol avatarı
    bybirol

    hocam free versiyonda neler gelicegini aciklayan makaleniz varmi,birde live migration olucakmi ve ,yuklenen hostlara vmtoolsun dısında server driverlerini yuklemek gerekirmi ? saygılar

  14. Erkal Aslankara avatarı

    Free versiyon ile sanal makina açıp kullanabilirsin. Hepsi bu kadar. vMotion yok. Vmware Tools dışında bir driver yüklemen gerekmez.

    v4.1 için mukayese tablosu: http://blogs.vmware.com/esxi/2009/06/esxi-vs-esx-a-comparison-of-features.html

  15. ümit avatarı

    merhaba dediğiniz işlemi yaptım ssh aktif ettim echo komutunu kullanrak dosyaya kod ekledim ama 2 sefer hatalı ekleme yaptım 3. ekleyişimde dopru yaptım hatalı eklemeleri nasıl akldıra bilirm örnek resim.

    [IMG]http://i54.tinypic.com/1zcn0c3.png[/IMG]

    resimdede görüldüğü gibi eklediğim ilk 2 kod hatalı onları nasıl sile bilirim.

    bide bu kodu ekledikten sonra aktif olması için makinayı yeniden başlatmam gerekirmi.

  16. Erkal Aslankara avatarı

    Aktif olması için restart gerekmiyor. Eğer linux kullanımına aşina değilsen o zaman winscp kullanmanı tavsiye ederim. Kendi makinana bunu kurup esxi’ye bağlan, ilgili dosyayı bulup hızlıca editleyebilirsin.

  17. […] önceki bir yazımda Esxi5 içinde nasıl HyperV çalıştırabileceğimizi anlatmıştım. Bu yazıda da yeni çıkan […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.