Esxi 5 sürümü ile birlikte artık 64bit nested sanal makinaları çalıştırma imkanımız var. Bu özellik sayesinde fiziksel esxi 5 sunucumuzun içinde HyperV ya da esx(i) sunucular kurup test ortamlarımızı zenginleştirebiliyoruz.
İşlemin uygulaması oldukça basit. Default olarak kapalı gelen bu özelliği açmak için fiziksel esxi 5 sunucumuz üzerindeki “/etc/vmware/config” dosyasına aşağıdaki satırı eklememiz yeterli.
vhv.allow = "TRUE"
Bundan sonra sunucumuzu restart etmemize bile gerek yok, doğrudan çalışmaya başlıyor.
Sanal Esxi
Sonraki aşamada ise içine esxi kuracağımız sanal sunucumuzu oluşturmalıyız. Sanal makina versiyonu 8 olmalı. Sunucuyu oluştururken işletim sistemi olarak Redhat 6 64bit seçebiliriz. Esxi ile uyumlu olması için Ethernet kartlarını E1000 olarak belirlemeli ve SCSI adaptor olarak da LSI Logic SAS seçebiliriz. İlginç şekilde sanal makinayı oluştururken işletim sistemi olarak esx(i) seçmek mümkün değil ama oluşturduktan sonra değiştirmek mümkün. Aşağıdaki şekildeki gibi.
Sonrasında ise esxi kurulumuna başlayıp normal şekilde kurup devam edebiliyoruz. Bu arada iç içe 3 adet esxi kurulabiliyor 🙂
Sanal HyperV
Eğer yapımızda HyperV çalıştırmak istersek ise öncelikle Windows 2008 R2 işletim sistemini seçerek versiyon 8 bir sanal makina oluşturmalıyız. Sonrasında sanal makinanın özelliklerini açarak Options tabına geçip, General bölümündeki “Configuration Parameters” butonuna tıklamalı ve çıkan ekranda “Add Row” butonuna tıklayarak aşağıdaki değerleri girmeliyiz.
hypervisor.cpuid.v0 = FALSE
Şekildeki gibi…
Ayrıca CPU özelliklerini sanal makinaya geçirmek için sanal makinanın özelliklerini açarak Options tabına geçip, General bölümündeki “CPUID Mask” bölümünden “Advanced” butonuna tıklayıp Layer1 ecx altına aşağıdaki değer girilmeli.
---- ---- ---- ---- ---- ---- --H- ----
Bundan sonra sanal makinamıza 2008R2 işletim sistemini kurup HyperV’yi açabiliriz. HyperV test etmek için bile esxi kurmak gerekiyor 🙂
Sonuç şöyle oluyor…
Bir cevap yazın